« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu

Taike & Cupore Talks -keskustelutilaisuus

18.2.2016

Suomentaja Juhani Lindholm

Taiteen edistämiskeskus (Taike) ja Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö Cupore järjestivät tänään torstaina Taike & Cupore Talks -keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin taiteilijoiden itsensätyöllistämistä, sukupuolta ja taiteen rahoitusta.

Aamulla käsiteltiin esisijaisesti itsensätyöllistämiseen liittyviä teemoja. Ohjelma sisälsi asiantuntija-alustuksia sekä aiheisiin liittyviä kommentteja, kysymyksiä ja pohdintoja muun muassa siitä, kuka rahoittaa taiteilijan työtä ja ajaa taiteilijan asemaa nyt ja tulevaisuudessa. Etenkin työttömyysturvalainsäädännön muutokset herättivät runsaasti kysymyksiä. Kentältä on toivottu selvennystä siihen, miten uusi työttömyysturvaa koskeva lainsäädäntö tulee käytännössä vaikuttamaan itsensätyöllistävien taiteilijoiden asemaan. Aiheesta on nyt julkaistu Pauli Rautiainen ja Taija Roihan kattava blogikirjoitus.

Tilastokeskuksen Anna Pärnäsen tilastoja käsitelleen alustuksen jälkeen vuorossa oli paneelikeskustelu Itsensätyöllistäminen ja taiteilijoiden prekaari asema. Paneeliin osallistui Mikael Brygger (kirjailija, Osuuskunta Poesia), Minna Henriksson (kuvataiteilija), Marja Kolu (kuvataiteilija ja TAKU ry:n edustaja), Juhani Lindholm (suomentaja, valtion kirjallisuustoimikunnan jäsen), Ville Niutanen (Suomen Taiteilijaseuran Kuinka elää kuvataiteella -hankkeen asiantuntija) sekä Anu Suoranta (työelämän tutkija). Moderaattorina toimi Cuporen erikoistutkija Sari Karttunen.

“Ainaisen valituksen” sijaan paneelissa otettiin ratkaisukeskeinen ote, kun pohdittiin millaisin keinoin taide- ja kulttuurialan itsensätyöllistäjät pystyvät rakentamaan itselleen taloudellisia turvaverkostoja. Kenttä on hajanainen, mutta sieltä löytyy myös paljon yhdistäviä tekijöitä. Suomentaja Juhani Lindholm huomautti, että taide- ja kulttuurialan itsensätyöllistäjien määrä ei ole kovin suuri. “Tilanteen ratkaiseminen vaatii pohjimmiltaan vain poliittista tahtoa.” Hän peräänkuulutti järjestöjen kollektiivista neuvotteluoikeutta.

Lindholm muistutti myös Ilkka Salaman pro gradu -tutkielmasta Freelancer – vapaa taiteilija vai nykyajan torppari?, jossa havainnollistetaan, millä tavoin lainsäädännön heikkoudet edesauttavat itsensätyöllistäjän aseman polkemista ja esitetään myös säädösehdotuksia, joilla ongelmat olisivat ratkaistavissa. Pro gradu on luettavissa täällä.


15.1.2025 klo 18:26:46