Euroopan kielten päivää vietetään Turun pääkirjaston Studiossa keskiviikkona 26.9.2018.
Tapahtuma on tarkoitettu koululaisille, opettajille, kielten opiskelijoille ja kaikille kielistä innostuneille ja kiinnostuneille. SKTL:n Turun paikallisosasto esittelee tilaisuudessa SKTL:n toimintaa.
Tänä vuonna teemoina ovat monikielisyys ja kielten opiskeluun ja oppimiseen liittyvät uudet tuulet. Erityisenä teemana ovat saksan kieli ja Itävalta, joka on loppuvuoden EU:n puheenjohtajamaa. Päivän mottona on ”Kielestä kiinni – Fast i språket – Die gerettete Zunge”. Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennig on mukana Turun Euroopan kielten päivässä.
Päivän avaa seitsemäsluokkalaisille tarkoitettu monikielinen kielikahvila, johon koululuokat ilmoittautuvat etukäteen. Kielikahvilan järjestävät Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Diakonia-ammattikorkeakoulun viittomakielen opiskelijat.
Café Åbo tarjoaa kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden testata ja parantaa ruotsin kielen taitoaan. Café Åbon järjestää Luckan i Åbo ja se on avoinna 9–11 ja 12–14.
Iltapäivällä ohjelmassa on klo 15–17 luentosikermä, joka avaa mm. kielten oppimiseen liittyviä tuoreita tutkimustuloksia ja koulujen monikielistä arkea. Alustukset ovat noin 20 minuutin pituisia ja kuulemaan voi tulla yhtä, kahta tai useampaakin. Erityisluokanopettaja Jaana Keski-Levijoki alustaa teemasta Kaksikielinen opetus -puhutulla ja viitotulla kielellä jokainen on mukana! Lingsoft Oy:n edustaja Maria Leinonen puheenvuoron aiheena on Digi ei ole kielestä kiinni – palvelut kaikkien saataville. EURES-neuvoja Tomi Puranen puolestaan kertoo kielitaidon merkityksestä työnhaussa Eurooppaan. FT Outi Veivon puheenvuorossa Onko korvilla silmät? pohditaan miten aivomme käsittelevät vieraskielisiä sanoja. FT, KT yliopistonlehtori Minna Maijala puolestaan johdattelee kielelliseen ja kulttuuriseen variaatioon saksankielisellä alueella Klo 17 käynnistyy Sprechstunde Österreich -tuokio. Itävallan suurlähettiläs Maximilian Hennig alustaa kielestä, kulttuurista ja Itävallan EU-puheenjohtajuudesta. Yleisöllä on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Osio on osin saksankielinen.
Klo 18 on vuorossa maksuton elokuvaesitys. Illan elokuva on itävaltalainen Maikäfer flieg!, jonka on ohjannut kuuluisa ohjaaja Mirjam Unger. Elokuva on vuodelta 2016 ja se kertoo nuoren tytön silmin toisen maailmansodan loppuvaiheista Wienissä. Elokuva perustuu suositun ja hiljattain menehtyneen itävaltalaiskirjailija Christine Nöstlingerin kirjaan. Elokuva on tekstitetty englanniksi ja ikäsuositus on K12. Ennen näytöstä elokuvan esittelee suurlähettiläs Maximilian Hennig. Tervetuloa mukaan – Välkommen med – Willkommen!
Päivän tarkka ohjelma: www.varsinais-suomi.fi/europedirect Twitter: #kielipäivä2018 #språkdagen2018 #EDLangs #EuropeForCulture #eu2018at Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Europe Direct Varsinais-Suomi, Turun kaupunginkirjasto, Turun yliopisto, Åbo Akademi, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Itävallan suurlähetystö, Varsinais-Suomen TE-toimisto/EURES-palvelut, Luckan, Lingsoft Oy, Schuman-seura ry, Turun suomenkielinen työväenopisto, SKTL – Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry, Turun seudun kieltenopettajat ry / SUKOL.
Lisätietoja päivän ohjelmasta: EU-tiedottaja Juhana Tuomola, etunimi.sukunimi@varsinais-suomi.fi
Koululaisten kielikahvilan osalta: FT, KT yliopistonlehtori Minna Maijala, etunimi.sukunimi@utu.fi
Café Åbon osalta: Toiminnanjohtaja Maria Svanbäck, abo@luckan.fi
|