« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Tapahtumakalenteri » Uutispankki

Celian CD-kirjoista luovutaan – tekijöiden korvaukset laskevat entisestään

1.8.2024

 

Korvaus tekijöille on ulotettava kaikkiin ääni- ja e-kirjalainoihin 

Saavutettavuuskirjasto Celia tiedottaa, että sen CD-äänikirjalainaus päättyy, kun palvelu siirtyy kokonaan verkkoon syyskuuhun 2025 mennessä: äänikirjoja siirrytään lainaamaan tulevaisuudessa ainoastaan verkkopalvelun kautta. Tämä tarkoittaa, että Celian äänikirjojen käyttö tulee jatkossa olemaan kokonaan digitaalista. Celian äänikirjoja on voinut jo pitkään lainata verkon kautta, mutta CD-lainauksen päättyessä, suoratoisto tulee olemaan ainoa lainaustapa. Tekijänoikeuslain nykyisen korvausehdon mukaan Celia-korvauksia ei makseta aineiston suoratoistosta, koska se ei jää asiakkaalle pysyvästi. Kun kaikki äänikirjalainat ovat jatkossa lainattavissa vain verkossa, tekijöiden korvaukset laskevat entisestään, koska Celiasta lainatuista äänikirjoista ei enää makseta laisinkaan korvausta. Celian kautta voi lainata myös käännösteoksia, mikä tarkoittaa sitä, että myös kääntäjien korvaukset laskevat. CD-kirjalainauksen lopettaminen lisää kuitenkin painetta saada Celia-lainat laajemmin korvauksen piiriin. 

Saavutettavuuskirjasto Celia 

Saavutettavuuskirjasto Celia on valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa ja välittää kauno-, tieto-, oppi- ja kurssikirjallisuutta saavutettavassa muodossa, esimerkiksi äänikirjoina ja pistekirjoina. Celian kirjoja voivat käyttää maksutta kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden tai vamman vuoksi vaikeaa. Valikoimaan kuuluu yli 50 000 eri äänikirjaa. Celia tuottaa saavutettavaan muotoon noin 30 % kaikesta Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta.  

Celian toiminta perustuu lakiin (787/2022) saavutettavuuskirjasto Celiasta ja muun muassa EU:n lukemisestedirektiiviin (EU) 2017/156. Äänikirjojen tuottaminen ja käyttäminen Celian toiminnassa perustuu tekijänoikeuden rajoitukseen. Näin ollen Celia voi niin sanotun pakkolisenssin nojalla valmistaa teoksista kappaleita ja lainata niitä lukemisesteisille asiakkailleen ilman kirjallisuuden tekijän lupaa tai edes ilmoitusta kirjallisuuden tekijälle siitä, että teos on julkaistu Celia-kirjastossa. Tekijöille on kuitenkin lainsäädännön mukaan suoritettava korvaus, kun Celian asiakkaan haltuun jää pysyvästi kappale teoksesta. Korvaus suoritetaan nykyisellään Celian verkkopalvelusta omalle koneelle ladatuista ja asiakkaille lähetetyistä CD-muotoisista äänikirjoista. 

 

Äänikirjalainoista korvausta 

Kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston mukaan vuonna 2023 Celiasta tehtiin yli 1,3 miljoonaa lainaa. Näistä korvauksen piirissä olevia CD-äänikirjoja lainattiin 295 000 kertaa ja omalle tietokoneelle ladattavia äänikirjatiedostoja 84 000 kertaa. Yli 20 % kaikista Celia-lainoista on vielä CD-lainoja. Vuoden 2023 Celia-lainoista maksettiin tekijöille korvausta 39 senttiä per laina ja Sanasto tilitti ensimmäisessä tilityksessä tekijöille noin 104 000 euroa. 

Kääntäjät saavat yleisten kirjastojen ja korkeakoulukirjastojen lainoista maksettavien lainauskorvausten lisäksi myös Celia-korvauksia, jotka Sanasto tilittää. Celia-korvausten saamiseksi kääntäjän ei tarvitse tietää, onko Celia valmistanut heidän teoksistaan oman lainattavan teoskappaleen. Celian valmistamilla teoskappaleilla on sama ISBN-tunniste kuin alkuperäisellä teoksella, joten pitämällä oman teosluettelon ajantasaisena Sanaston teosluettelossa, kaikki kirjallisuuden tekijät saavat korvaukset myös Celia-lainoista niiden lainojen osalta, jotka ovat korvausten piirissä. 

 

Tekijä ei saa korvausta valtaosasta Celia-lainoja 

Tällä hetkellä, vielä syksyyn 2025 asti, Celia-korvauksen piirissä on alle 1/3 Celian lainoista eli vajaa 400 000 lainaa. Valtaosa Celia-lainoista, lähes miljoona lainaa, on sellaisia sähköisiä lainoja, joista tekijöille ei makseta lainkaan korvauksia. Tekijänoikeuslain mukaan tekijälle maksetaan saavutettavan teoskappaleen lainaamisesta korvaus vain silloin, kun Celian asiakkaalle jää pysyvästi haltuun kappale teoksesta. Tämä tarkoittaa käytännössä fyysisiä äänikirjalainoja sekä omalle koneelle ladattavia teoksia. Kun CD-kirjat siirtyvät verkkoon, myös tekijälle maksettava korvaus poistuu. “Jos tekijänoikeuslakia ei muuteta, kirjallisuuden tekijät eivät saa jatkossa Celian äänikirjojen käytöstä minkäänlaista korvausta. Tekijät eivät myöskään saa osuutta lisenssin myymisestä kirjastolle, sillä Celialla on lain nojalla oikeus valmistaa saavutettavassa muodossa olevia teoskappaleita oikeudenhaltijoiden lupaa kysymättä”, kertoo yhteiskuntasuhteiden päällikkö Linda Lappalainen tekijänoikeusjärjestö Sanastosta. 

Korvaus ulotettava kaikkiin ääni- ja e-kirjalainoihin 

Vuoden 2025 lopusta korvauksen piirissä on enää 6 % kaikista Celia-lainoista. Samalla kun korvausoikeuden piirissä olevien teosten määrä laskee, Celia-lainausten määrät kasvavat. Celia-kirjastolle on Suomessa siis suuri tarve. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto pitää tärkeänä sitä, että henkilöt, joille perinteisen kirjan lukeminen ei ole mahdollista esimerkiksi vamman tai sairauden vuoksi, saavat myös Celian kautta laadukasta luettavaa eri julkaisumuodoissa. On tärkeää, että kirjallisuus – myös käännöskirjallisuus – on mahdollisimman monen saavutettavissa.  

Lainausten painopisteen siirryttyä suoratoistoihin ja Celia-kirjaston käyttäjämäärien jatkuvasti lisääntyessä tekijöille maksettava korvaus on ulotettava tulevaisuudessa koskemaan kaikkia Celian äänikirja- ja e-kirjalainoja. Tämä on tärkeää, jotta tekijä saa kohtuullisen korvauksen teostensa kirjastokäytöstä Celia-kirjastoissa, ja jotta Suomessa on jatkossakin ammattikääntäjien kotimaisille kielille kääntämää laadukasta käännöskirjallisuutta. 

Kulttuuriministeri Sari Multalalle on jätetty 16.4.2024, 2.5.2024 ja 19.6.2024 kirjalliset kysymykset Celia-korvauksia koskien. 

Teksti: Jenni Kavén 

Kirjoittaja on SKTL:n toiminnanjohtaja. 

Lähteet: Celia, Euroopan unionin virallinen lehti, Finlex ja Sanasto 


14.8.2024 klo 17:24:17